Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Maša Haľamová

Maša Haľamová (poetka, autorka literatúry pre mládež, prekladateľka)

Vlastným menom: Mária Pullmanová
Narodená: 28. augusta 1908 v Blatnici
Zomrela: 17. júla 1995 v Bratislave (pochovaná na Národnom cintoríne v Martine)

masa-halamovaNarodila sa v rodine turčianskeho obchodníka – šafraníka, ktorý istý čas žil v ázijskej časti predrevolučného Ruska, v Kadanke.Vyrastala v rusofilskom prostredí. Po maminej smrti sa presťahovala k jej priateľke do Starej Pazovy (Vojvodina)Po rozpade Rakúsko-Uhorska sa vrátila domov a do gymnázia už chodila na SlovenskuBola vynikajúca lyžiarka. Na majstrovstvách sveta na Štrbskom Plese roku 1935 bola najmladšou rozhodkyňou.

Je jednou z najvýznamnejších predstaviteliek slovenskej poézie 20. storočia nadväzujúca na tradície slovenskej moderny. Jej dielo bolo preložené do 9 cudzích jazykov.

Už ako študentka uverejňovala preklady z ruskej poézie v Slovenskom denníkuVlastnú tvorbu začala publikovať v 2. polovici 20. rokov v literárnych časopisoch Slovenské pohľady, Živena, Elán, tiež v Novom rode a Mladom Slovensku.
Veľká časť jej básní má baladický charakter, žánrovo nadväzujú na Kraskovu baladu neepického typu. 
Okrem ľúbostných motívov stvárňovala dojmy z tatranskej prírody, z cesty do Francúzska a sociálne námety pod vplyvom J. Wolkra. Sugestívne ju priťahoval obraz na smrť chorého Jiřího Wolkera, márne hľadajúceho uzdravenie v tatranskej prírode.

masa-halamova-znamkaVo svojej básnickej tvorbe nadviazala na tradíciu kraskovského symbolizmu, ale často použitý voľný verš ju zblížil s modernými básnickými smermi, ktoré prichádzali po symbolizme. Jej poézia sa vyznačuje hlboko prežívanými a presvedčivo artikulovanými citovými zážitkami.
Hľadala v nej opravdivý cit lásky nielen pre seba, ale pre všetkých, a najmä pre tých, ktorým ju „tvrdé veci dňa“ nedožičili.

Jej kvantitatívne neveľké dielo sa v kontexte medzivojnovej literatúry vyníma osobitným rukopisom, dôsledne rozvíjajúc domácu tradíciu symbolizmu.

Viaceré básne zhudobnili poprední slovenskí skladatelia (napr. básne zo zbierky Červený mak).

Pôsobenie

  • 1926 – 56 úradníčka v prijímacej kancelárii sanatória, Nový Smokovec
  • 1957 – 57 redaktorka vo vydavateľstve Osveta, Martin
  • 1959 – 74 redaktorka vo vydavateľstve Mladé letá

Ďalšie informácie na sk.wikipecia.org.


Maša Haľamová - pamätná tabuľa