Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zmeny v zákone o odpade

Dátum: 09.01.2019
Autor: Obec Blatnica
Počet videní: 512
Zmeny v zákone o odpade

Vážení občania, dovoľujeme si Vás informovať o dôležitých legislatívnych zmenách (vyhlásené v Zbierke zákonov SR dňa 28.11.2018), ktoré prinášajú:

  • Zákon č. 329/2018 Z. z. o poplatkoch za uloženie odpadov a o zmene a doplnení zákona č. 587/2004 Z. z. o Environmentálnom fonde
  • Nariadenie Vlády SR č. 330/2018 Z. z., ktorým sa ustanovuje výška sadzieb poplatkov za uloženie odpadov a podrobnosti súvisiace s prerozdeľovaním príjmov z poplatkov za uloženie odpadov

Legislatívne zmeny, ktoré prináša zákon:

  • Zmeny v poplatkoch sa týkajú vymedzenia poplatkovej povinnosti, stanovenia výpočtu poplatkov za uloženie odpadov na skládku odpadov a na odkalisko, ako aj ustanovenia Environmentálneho fondu ako subjektu, ktorému prevádzkovatelia skládok odpadov a prevádzkovatelia odkalísk budú odvádzať príjmy z poplatkov. Novou právnou úpravou sa zároveň nastavuje mechanizmus prerozdelenia týchto príjmov z poplatkov za uloženie odpadov na skládku odpadov alebo na odkalisko.
  • Podstatnou zmenou je, že poplatok za skládkovanie pre obce sa má od roku 2019 do roku 2023 postupne zvyšovať, pričom sa má po novom pri výške poplatkov zobrať do úvahy aj miera vytriedenia odpadu v obci. Kým aktuálne sa za skládkovanie platí fixná suma za tonu odpadu, po novom obec, ktorá menej separuje, bude mať poplatok podstatne vyšší a zároveň sa postupne tento poplatok bude zvyšovať. Obce, ktoré vytriedia väčšie percento odpadu, majú platiť nižší poplatok, ako tie, ktoré menej dôsledne triedia.
  • Zmena nastáva v odvode časti poplatku do Environmentálneho fondu, ktorý bude mať právo kontrolovať spolu s orgánmi štátnej správy odpadového hospodárstva správnosť výšky odvádzaných poplatkov. Rozdelenie poplatkov medzi Environmentálny fond a obce je jednou z kľúčových zmien novej právnej úpravy, ktorej cieľom je vytvorenie nového finančného zdroja na financovanie investičných projektov obcí v oblasti odpadového hospodárstva.
  • Čím lepšie obec triedi, tým nižšiu sadzbu poplatku získava a platí nižší poplatok za skládkovanie. Zároveň, iba obce, ktoré v triedení komunálneho odpadu dosahujú stanovenú úroveň vytriedenia (2019 – 30 %, 2020 – 33 % a 2021 a nasledujúce roky – 35 %) a spĺňajú ďalšie požiadavky uvedené v zákone (na území obce sa nenachádza skládka/odkalisko, obci nebola v uplynulých 3 rokoch uložená sankcia, obec doručí žiadosť o poskytnutie príspevku do 30.6. príslušného roka) majú nárok na príspevok z výnosu poplatku. Úroveň vytriedenia je uvedená v nariadení. Príspevok môže obec použiť len na účely odpadového hospodárstva, ak však obec dosiahla v predchádzajúcom roku úroveň vytriedenia aspoň 60 %, môže príspevok použiť na zlepšenie životného prostredia.
  • POZOR POVINNOSŤ OBCE: Obec je povinná zverejňovať úroveň vytriedenia komunálnych odpadov za predchádzajúci rok do 28.2. na svojom webovom sídle alebo na úradnej tabuli.
  • Zákon zavádza jasné lehoty na vypočítanie poplatku prevádzkovateľom skládky, zaplatenie poplatku pôvodcom odpadu a odvedenie poplatku Environmentálnemu fondu.
  • Zákon ukladá prísne sankcie za nezaplatenie/neodvedenie poplatku za uloženie odpadov – úrok z omeškania vo výške 0,2 % denne zo sumy nezaplateného poplatku/neodvedeného poplatku za uloženie odpadov, čo by malo viesť k disciplíne v platení poplatku.

Legislatívne zmeny, ktoré prináša nariadenie:

Nariadenie upravuje najmä:

  • sadzby za uloženie komunálnych odpadov a priemyselných odpadov na skládku,
  • sadzby za uloženie odpadov na odkalisko,
  • sadzby pre výpočet výšky príjmov z poplatkov za uloženie odpadov pre obec, na ktorej území sa nachádza skládka/odkalisko
  • úroveň vytriedenia komunálneho odpadu pre príslušný rok
  • obsahové náležitosti žiadosti o poskytnutie príspevku, ktorú obec zasiela Environmentálnemu fondu

Zákon a nariadenie nadobúdajú účinnosť 1.1.2019.

Majte na pamäti nasledovné pravidlá a informujte o nich všetkých :

  • Snažte sa odpad netvoriť vôbec.
  • Zálohované obaly nepatria do koša, vráťte ich do predajne.
  • Dodržiavajte farebnú abecedu triedenia: sklu patrí zelená, papieru modrá (v našej obci sa vyváža 4x do roka), plastom žltá, kovom červená (kov v našej obci odovzdávajte v dvore na dočasné uloženie odpadu za cintorínom). Napovie Vám aj symbol na obale.
  • Riaďte sa pravidlami triedenia vašej obce. Len vytriedený odpad sa dá zhodnotiť a recyklovať.
  • Trieďte odpad, oplatí sa to. Za vytriedený odpad občan neplatí, jeho zber hradia výrobcovia prostredníctvom OZV.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.