Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Nezákonne umiestnený odpad "čierna skládka" 4.12.2022

GALÉRIA
Dátum: 05.12.2022
Autor: Obec Blatnica
Počet videní: 567
Nezákonne umiestnený odpad

Včera 4.12.2022 sme dostali podnet od miestneho občana na čiernu skládku stavebného odpadu pri vstupe do ATC pod Záhorím.

Ešte v tento deň sme tento podnet preverili a na tomto mieste sme našli dve vrecia stavebného odpadu a vysypaný stavebný odpad. Ďalší odpad tvorili plasty vyzbierané v okolí. Čiernu skládku sme zdokumentovali a odpad vyzbierali, vytriedili a zaviezli na zberný dvor.

Mrzí nás, že sa stále nájdu občania, ktorí aby ušetrili v tomto prípade pár € vysypú svoj odpad do trávy/kríkov namiesto legálnej likvidácie. Táto osoba „ušetrila“, ale na druhej strane obci spôsobila náklady niekoľkonásobne vyššie na likvidáciu tohto odpadu, ktoré nakoniec bohužiaľ zaplatíme všetci.

Upozorňujeme, že priestor ATC pod Záhorím ako aj jeho okolie je monitorovaný a preto veríme, že sa nám páchateľa vyššie spomenutej čiernej skládky podarí identifikovať. Samozrejme budeme radi za poskytnutie akýchkoľvek informácie aj od vás, ktoré by nám taktiež pomohli.

Zdôrazňujeme, že je prísne zakázané ukladať akýkoľvek odpad, na iné miesto než na mieste určenom obcou, v takomto prípade sa takéto uloženie odpadu považuje za „čiernu skládku“. Platí to aj na uloženie odpadu k nádobám na sklo a plasty na stojiskách.

„Nájdenie nezákonne uloženého odpadu je stav, ktorý nastal po protiprávnom konaní neznámej osoby. Protiprávnym preto, lebo táto neznáma osoba (pôvodca) spáchala priestupok uvedený v § 115 ods. 1 písm. a) zákona o odpadoch tým, že uložila alebo ponechala odpad na inom mieste, než na mieste určenom obcou [§ 13 písm. a)].
Za priestupok podľa § 115 ods. 1 písm. a) zákona o odpadoch možno uložiť pokutu do 1 500 eur.
V prípade, že sa nezákonným uložením odpadu spôsobila vlastníkovi nehnuteľnosti škoda vyššia ako 266,- eur, ide o spáchanie trestného činu podľa zákona číslo 300/2005 Z.z. trestného zákona, konkrétne podľa § 300 až 302 trestného zákona. V takomto prípade OÚŽP nezačne správne konanie, ale odstúpi celú vec Policajnému zboru.“


Veríme, že vám na vašom okolí záleží a preto vás prosíme pokiaľ máte podozrenie, že dochádza alebo by mohlo dôjsť k založeniu čiernej skládky, aby ste nás o tom bezodkladne informovali – môžete tak spraviť aj cez tento odkaz. Zamedziť vzniku čiernych skládok je možné vo veľkej miere len s vašou pomocou.

 

Ďakujeme.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.