Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Blatnická dolina

Popri Gaderskej najkrajšia dolina Veľkej Fatry, dlhá 8 km, hlboko zarezaná vo vápencových a dolomitových horninách. Blatnická dolina je lemovaná krásnymi končiarmi hrebeňa od Haľamovej kopy po Ostrú.

ostraOstrá

Tiahne sa smerom východo-západným a tesne pri obci Blatnica sa spája s Gaderskou dolinou. Hoci jej dno okrem dvoch úsekov je mierne, lúčnaté, boky vykazujú mimoriadne bohatú členitosť - vertikálnu aj horizontálnu. Bralnaté steny a veže sa dvíhajú niekde priamo nad dnom, ide čnejú vysoko v úbočiach. Patrí k najvodnatejším dolinám Fatry. Blatnický potok priberá početné bočné jarky, ktoré spadajú do doliny často v podobe vodopádov a závojov.

blatnicka-dolina-skalne-oknoBlatnická dolina - skalné okno

Vegetácia je veľmi bohatá a pestrá. Na svahoch sa striedajú typické vápencové bučiny s reliktnými porastami borovice, na skalách a sutinách v závislosti od expozícii nemožno sledovať teplomilné i horské druhy. Rastie tu ostrica nízka a biela, , horčičník Wittmanovbodliak sivýjagavka konaristá maruľka alpínska, hojná je stokráska Michelihohlaváč lesklý, z chránených rastlín klinček peristý včasnýprvosienka holáhorec Clusiovmuchovník vajcovitýplamienok alpínskyvemenník dvojlistývolské oko vŕbolistézvonec ľaliolistý, na vlhkých miestach aj prvosienka pomúčená často spolu s kosatkou kalíškatou a tučnicou obyčajnou. V bučinách možno nájsť vzácny cyklámen fatranský.

Gentiana_kochiana klincek-peristy-vcasny
prvosienka-pomucena volske-oko-vrboliste

Turisticky patrí dolina k najvďačnejším aj najvýznamnejším, jednak ako hlavný prístup z Turca do oblasti Krížnej a Kráľovej studne, jednak ako nástup na okolité končiare. No aj prechádzka samotnou dolinou je vždy vďačná.

kralova-studnaKráľovej studňa

Dolinou vedie až po spoj s rakytovskými dolinami upravená (nie asfaltová) vozovka.

Vjazd motorovými vozidlami nie je povolený.