Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Remeslá

Blatnické remeslá

Väčšinu každodenných potrieb si Blatničania v minulosti zhotovovali sami alebo ich získavali výmenou od blízkych remeselníkov, neskôr obchodníkov. Drevené náradie do gazdovstva si zhotovovali sami roľníci, hrnčiarske potreby od hrnčiarov z okolitých dedín, ktoré kupovali na jarmokoch zväčša od sloviansko-pravnianských hrnčiarov. Čižmárske a ostatné ševcovské výrobky im dodávali mošovskí remeselníci.

historia-remesla-blatnicaZ remeselníckych profesií pôsobili v Blatnici traja kováči, traja krajčíri a traja obuvníci. Najdôležitejším remeslom tu boli kováči, ktorí zhotovovali všetok domáci i gazdovský riad zo železa. Práca kováčov bola všeobecne vážená, pretože bez nej sa nezaobišiel žiaden poľnohospodár, ani šafraníci, ktorí museli mať dobre okované vozy i kone pred hauzírkami. Týmto remeselníkom pripisujeme i ozdobné ochranné železné mreže a okenice, ale i veľké dvere na sýpky a kované kríže na cintoríne.

Z ďalších remesiel treba spomenúť vodné mlyny a vodné píly. Významnou bola vodná píla v Gaderskej doline na Gaderskom potoku, potom píla poniže dediny, ktorú dal postaviť bývalý obchodník v Rusku Ján Kováčik a pílila až do roku 1952Ďalej v Blatnici pôsobili tesári, kolári, stolári a debnári.