Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Ochrana lesov pred požiarmi

SÚBOR
Dátum: 23.03.2022
Autor: Obec Blatnica
Počet videní: 253
Ochrana lesov pred požiarmi

Vážení spoluobčania, požiare v jarnom období každoročne spôsobujú nie len materiálne škody, ale aj nezanedbateľné ekologické škody, pričom obnova požiarom zničených lesných porastov predstavuje dlhodobý proces.

Je to obdobie charakteristické zvýšenou pracovnou aktivitou pri odstraňovaní starých zvyškov suchej trávy, lístia, porastov a rôznych odpadkov. Tieto práce si niektorí občania uľahčujú tým, že vypaľujú suchú trávu, kladú ohne v lesoch, lesných porastoch a v ich blízkosti. Nebezpečenstvo vzniku požiaru vytvára aj odhodená neuhasená cigareta a hlavne hra detí so zápalkami, ktoré sú častou príčinou požiarov.

Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Martine upozorňuje občanov na prísny zákaz vypaľovania trávnatých porastov, kríkov a zakazuje zakladať oheň v priestoroch alebo miestach, kde by mohlo dôjsť k jeho rozšíreniu.

V prípade porušenia zákazu vypaľovania trávnatých porastov právnickým osobám a fyzickým osobám-podnikateľom môže byť uložená sankcia až do výšky 16 596 € a fyzickým osobám až do výšky 331 € a priamo na mieste môže byť udelená bloková pokuta do výšky 100 €.

Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Martine sa obracia s výzvou k aktívnej spolupráci na všetkých občanov, rešpektovať zákon o ochrane pred požiarmi, nevypaľovať porasty bylín, kríkov a stromov, nefajčiť v lesoch a nezakladať oheň v priestoroch , kde môže dôjsť k jeho rozšíreniu a v prípade vzniku mimoriadnej udalosti, a to požiaru, o poskytnutie osobnej a vecnej pomoci v súvislosti s lokalizáciou a likvidáciou požiaru !

V prípade, že spozorujete požiar, je potrebné bezodkladne ohlásiť situáciu na t.č. 150 alebo 112.

 

V prílohe nižšie nájdete kompletné znenie ,,Usmernenia – Ochrana lesov pred požiarmi na rok 2022" od Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Martine.

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Usmernenie k OL pre MESTÁ OBCE MT a TR Veľkosť: 254.7 kB Formát: pdf Dátum: 23.3.2022

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.