Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Stavebný odpad a drobný stavebný odpad

SÚBOR
Dátum: 31.01.2023
Autor: Obec Blatnica
Počet videní: 762
Stavebný odpad a drobný stavebný odpad

Oznamujeme občanom, že skládka stavebného odpadu obce Blatnica nie je stále v prevádzke z dôvodu skončenia vydaného povolenia na prevádzku, o čom sme občanov informovali už minulý rok. Obnovenie povolenia je podmienené dodržaním novelizovaného zákona o odpadoch, čím sa celý proces komplikuje.

Z tohto dôvodu je potrebné stavebný odpad a drobný stavebný odpad voziť na skládku prevádzkovanú spoločnosťou Brantner Fatra s.r.o. v Martine. Cena stavebného odpadu a drobného stavebného odpadu za tonu je stanovená firmou Brantner Fatra s.r.o. nasledovne:

  • Za vytriedený stavebný odpad 50,4€ / tona
  • Za nevytriedený stavebný odpad 144 € / tona
  • Za drobný stavebný odpad 50,4 € / tona

Sme si vedomí, že to nie je úplne vyhovujúci stav, ale bohužiaľ do doby znovuotvorenia (v prípade, že obec na jej prevádzku znovu dostane povolenie) skládky na inertný stavebný odpad nie sú iné možnosti odovzdania tohto typu odpadu, ako na skládku v Brantner Fatra.

Ak fyzická osoba vykonáva stavebné práce na základe stavebného povolenia je povinná zabezpečiť zneškodnenie takéhoto druhu odpadu na vlastné náklady v spolupráci s oprávnenou organizáciou.

 

Drobný stavebný odpad je možné v menších množstvách odovzdať počas prevádzkovej doby aj vo dvore na dočasne uloženie odpadu za cintorínom, avšak z hľadiska kapacity je stanovené maximum na jednu domácnosť 500kg počas roka. Váha takto odovzdaného drobného stavebného odpadu sa prepočítava podľa  tabuľky v prílohe nižšie. Poplatok za odovzdanie drobného stavebného odpadu na zbernom dvore je 50,4 € za tonu.  

Pri väčších množstvách je nutné drobný stavebný odpad odovzdať priamo na skládku Brantner Fatra v Martine !

Drobný stavebný odpad (ďalej DSO) je odpad zo stavebných prác, na ktoré nie je potrebné stavebné povolenie alebo ohlásenie stavby(napr. výmena krytiny, prístavba, novostavba a pod.) . Ide o takzvané udržiavacie práce.

Zaraďujeme sem DROBNÉ ZMESI betónu, tehál, obkladačiek, dlaždíc, keramiky, vrátane keramických zariaďovacích predmetov (umývadlá, toalety), zvyšky zeminy a kameniva, stavebné materiály obsahujúce škvaru, pórobetón a pod. Do DSO nepatrí stavebný odpad s obsahom nebezpečných látok (azbest, ortuť, PCB ) a pod.

 

Výkopovú zeminu je možné  po dohode  s obcou odovzdať na určené miesto za prítomnosti zamestnanca obce.

 

Ďakujeme za pochopenie a dodržiavanie nastavených pravidiel.

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
dso_web Veľkosť: 248.8 kB Formát: pdf Dátum: 31.1.2023

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.