Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Turčianski olejkári, šafraníci a obchodníci do roku 1918

GALÉRIA SÚBOR
Dátum: 28.10.2019
Autor: Obec Blatnica
Počet videní: 231
Turčianski olejkári, šafraníci a obchodníci do roku 1918

Vážení spoluobčania a návštevníci obce, srdečne Vás pozývame na prednášku "Turčianski olejkári, šafraníci a obchodníci do roku 1918"

Prednáška sa bude konať dňa 20. novembra 2019 o 17:00 v tradičnej šafraníckej obci Blatnica v Turci v Dome služieb.

Prednáša historik Mgr. Maroš Mačuha, PhD. (predseda o.z. Skrášlime Slovensko). Fenomén turčianskych olejkárov, šafraníkov, podomových obchodníkov a neskôr až veľkoobchodníkov a podnikateľov výrazne poznačil tvár Turca.

Od 17. storočia obchodovali predovšetkým vo východných krajinách od Poľska cez dnešné Rumunsko až do najvzdialenejších regiónov Ruska desiatky obyvateľov Blatnice a stovky z celého Turca. Domov prinášali nielen kapitál, ale aj vedomosti predovšetkým o svete slovanských národov, ktoré u nich celkom prirodzene prebúdzali národné povedomie. Sami potom boli nielen činní, ale predovšetkým materiálne a finančne podporovali národné snahy Slovákov.

Po prednáške bude diskusia so starostom obce Blatnica Mgr. art. Karolom Čičmancom, ArtD na tému ďalšej propagácie tohoto fenoménu v rámci turistického ruchu v Blatnici a okolí.

Vstup je voľný.

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Plagát Veľkosť: 713 kB Formát: pdf Dátum: 31.3.2022

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.