Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Okolie

Oplatí sa vidieť

Aktivity v okolí 

Ďalšie tipy na výlet nájdete na stránkach:

Dostupné služby v obci nájdete TU.


Blatnica - brána do Gaderskej a Blatnickej doliny

Pešia turistika - z obce sa ide do najkrajších dolín Národného parku Veľká Fatra – Gaderskej a Blatnickej doliny i priľahlých bočných dolín so zaujímavou skalnou scenériou. Trasy Gaderskou a Blatnickou dolinou pokračujú až na hlavný hrebeň Veľkej Fatry (Ostredok, Kráľova studňa), príp. okruhmi cez vrcholy Tlstá,(1373m), Ostrá (1247m) a Drienok.

NP-velka-fatra-blatnicaNárodny park Velka Fatra pamätník - Blatnica

Cykloturistika - trasa Gaderskou a Blatnickou dolinou, okruh popod Blatnický hrad, prípadne ďalej starou vozovou cestou v podhorí do obce Necpaly. Taktiež cestné trasy kopcovitým terénom podhoria Veľkej Fatry - Cestou Hrdinov SNP, alebo smer Mošovce – Čremošné.

Horolezectvo - skalolezecký terén na Kaškovej veži v Blatnickej doline cca. 1 km od ústia na ľavej strane.

Blatnický hrad - skutočným "orlím hniezdom" nalepeným na úzkej skalnej veži nad roklinami Gadera, bol Blatnický hrad, ktorý v druhej polovici 13. storočia postavil Peter z Brezovice. Neskôr sa stal kráľovským majetkom. Základom hradného komplexu bol dlhý úzky palác zosilnený na severnej a južnej strane polkruhovitými vežami a od severovýchodu chránený skalnou priepasťou. Roku 1540 získali hrad Révaiovci a rozšírili ho o predhradie s novými budovami. Na konci 17. storočia sa ho zmocnili povstalci Imricha Tököliho a na začiatku 18. storočia kuruci Františka Rákociho IIRoku 1744 ho ešte opravili, ale od roku 1790 už neobývaný pustol.

Nižšie si môžete pozrieť video reportáž z okolia Blatnice plnú nádherných záberov. 

Pred začatím SNP zdržiavali sa tu početné partizánske skupiny, niektoré sa po okupácii Turca sem vrátili. Pred dolinou je pamätník SNP a Park národov. Na začiatku Gaderskej doliny - necelého 1/2 km od konečnej zastávky autobusu v Blatnici leží Chatová osada GADER.

pamatnik_snp-blatnicaPamätník SNP pri rozcestí Blatnica a Gaderská dolina

Fytogenofondová plocha v Blatnici o rozlohe cca 8 ha, je zameraná na výskum ekológie o hrozených druhov rastlín a rastlinných spoločenstiev v prírodných ekosystémoch vápencových pohorí Západných Karpát. Súčasťou grantového výskumu je i budovanie experimentálnej záhrady nového typu - expozície horskej vápencovej flóry v prírodnej scenérii Blatnickej doliny.
 
certova-brana
Čertova brána

Video