Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Samosčítanie obyvateľov už len týždeň!

Dátum: 23.03.2021
Autor: Obec Blatnica
Počet videní: 89
Samosčítanie obyvateľov už len týždeň!

K 23.3.2021 bolo sčítaných 81,95 % obyvateľov, t.j. ešte sa nesčítalo cca 182 obyvateľov. 

V prípade nesčítania hrozí pokuta, sčítanie obyvateľov je zo zákona povinné. Všetci obyvatelia Slovenska majú povinnosť sčítať sa vyplnením elektronického formulára. Prosíme občanov, ktorí sa ešte k dnešnému dňu nesčítali, aby tak spravili do 31.3.2021. Od 1.4.2021 sa už nebudete môcť sčítať sami, sčítanie bude už len asistované !

Kto sa má zúčastniť sčítania obyvateľov?

Zúčastniť sa sčítania je povinnosťou každého obyvateľa Slovenskej republiky. Pre účely sčítania sa obyvateľom rozumie každý, kto má v Slovenskej republike trvalý, prechodný, obvyklý alebo tolerovaný pobyt.
Sčítajte seba a nezabudnite sčítať aj vaše neplnoleté deti a pomôcť sčítať sa vaším blízkym, ktorí vás o to požiadajú. Sčítavajú sa aj občania, ktorí nás opustili v tomto roku. V prípade potreby sa občania môžu obrátiť na telefonickú linku 02/20 92 49 19 alebo na číslo 043/4948 101 v čase od 8.00 do 13.00 hod.

Prečo je dôležité sa sčítať?

  • Údaje majú vplyv na výšku podielových daní pre obec, sú podkladom pri čerpaní eurofondov, napr. na opravu ciest, kanalizáciu, podporu voľnočasových aktivít, cestovného ruchu atď.
  • Sčítanie slúži ako podpora rozvoja na regionálnej i lokálnej úrovni.
  • Údaje môžu prispieť k zlepšeniu dopravnej situácie na území obce alebo v jej okolí, slúžia ako podklad pre územné plánovanie obcí, pri riešení systému dopravy, budovaní záchytných parkovísk, parkovacích miest.
  • Prinášajú dôležité informácie pre budovanie siete rôznych služieb: vozidlá integrovanej záchrannej služby, obchody, lekárne, nemocnice, školy, úrady a pod.
  • Pomáhajú pri plánovaní počtu miest v materských školách, v základných školách, plánovaní služieb pre seniorov.

Sčítanie obyvateľov sa na Slovensku uskutočňuje každých 10 rokov. Sčítanie je po prvýkrát plne elektronické, nepoužívajú sa teda papierové formuláre. Elektronické sčítanie obyvateľov prebieha do 31. marca na stránke www.scitanie.sk.
Kliknete na „Sčítať sa“ , zvolíte si jazyk, v ktorom chcete čítať otázky, vypíšete rodné číslo a môžete odpovedať. Ak vykonávate sčítanie cez počítač, do sčítania sa môžete prihlásiť aj občianskym preukazom s elektronickým čipom a bezpečnostným osobným kódom.
Rozhodujúcim okamihom sčítania je 1. január 2021. To znamená, že všetky údaje sa vzťahujú k tomuto dátumu. Ak sa vám napríklad narodilo dieťa 5. januára 2021, do formulára ho uvádzať nebudete.

Ďakujeme vám za pochopenie a sčítanie.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.